Lær dansk ved at tale dansk

25 juni 2019
Anders Lundtang Hansen
Lær dansk ved at tale dansk

Det kan lyde som en omsonst forklaring, at man skal tale dansk for at kunne lære det, men hvis du spørger Fegu-Hellerup.dk, der lærer fra sig i dansk, om det ikke er korrekt, så vil de med største sandsynlighed svare, at det er ganske korrekt.

For godt nok skal man tilegne sig forståelse for sproget ved også at se det på skrift, men tegn er jo døde bestemmelser.

Tænk bare på, at når man finder gamle inskriptioner, som ingen kan tyde, så ved man jo heller ikke, hvordan det skal udtales, så hvis ikke sproget bliver brugt aktivt, så vil det langsomt også bare dø.

Tænk på et sprog som latin, der af utrolige årsager stadigvæk bliver brugt i nogle sammenhænge i dag, men der er næppe nogle ved deres fulde fem, der vil forsøge at tale latin til hinanden i ramme alvor.

Dette begår sig blandt andet ved, at ingen ved, hvordan sproget skal udtales, fordi man – af gode grunde – ikke har nogle lydoptagelser af det, eller der er nogle mennesker, der er gamle nok til at vide og huske, hvordan sproget skal lyde.

Desuden er der jo også sprogudviklingen.

Tænk på en person fra, lad os sige, år 1876 i Nordsjælland, der skulle tale med en person fra Amager anno 1965.

De vil givetvis kunne forstå hinanden på flere områder, men de vil nok respektivt grine af hinandens måde at bruge det danske sprog på, men det handler også bare om sprogets udvikling, jargon og slang.

Og så har vi slet ikke engang nævnt dialekter endnu, for det er blevet vedtaget, at rigsdansk lyder som nordsjællandsk med mere bastante udtryk.

Og selv når der vises regionale nyheder i TV, så taler folk også på denne måde.

Meningen med alt dette er bare for at sige, at når du sidder og tænker for dig selv: “lær dansk” ved at læse det på et papir – så skal du også læse det højt!

Flere nyheder

28. september 2021

Typer af kørekort