Typer af kørekort

28 september 2021
Steffen Hansen

Vidste du, at du kan tage forskellige slags kørekort til flere typer af motorkøretøjer? Det drejer sig om alt fra personbil, motorcykel til lastbil og bus. Selvom du har kørekort til en personbil, betyder det ikke nødvendigvis, at du må køre en bus. Der er en række regler, som du skal være opmærksom på. Du skal opfylde en række betingelser for at kunne få de forskellige kategorier til dit kørekort. Læs med her, hvor vi vil komme omkring de forskellige typer af kørekort, der findes og som du kan tage.

1. Personbil

Den mest populære og anvendelige for de fleste af os er personbil kørekortet. Dette kørekort kan du få efter du er fyldt 18 år gammel. Du må gerne begynde til teori og få køretimer, før du fylder 18. Du må f.eks. også gerne køre med en ledsager, der er over 18 år. Det kan f.eks. være din kørelærer eller en forælder, hvis du vil øve dig. Du kan bare ikke tage en køreprøve, før du er fyldt 18 år gammel eller køre bilen selv. Når du skal have en personkørekort, så skal du gennemføre teori – og køretimer, før du kan få kørekortet.

Du skal herunder have en dokumenteret lægeattest, for at kunne gennemføre teori-og køretimerne. Der er også et krav om, at du skal have taget et førstehjælpskursus, hvis du er i gang med at få et kørekort første gang. Hvis du har mistet dit kørekort og nu skal tage det på ny, så behøver du ikke at have et førstehjælpskursus.

2. Lastbil eller bus

Du kan ikke med dit personbil kørekort køre i en lastbil eller bus. Du skal som udgangspunkt have et kørekort til en personbil, før du kan tage det, som hedder et stort kørekort. Her er de større køretøjer indordnet i forskellige kategorier, hvor du skal have en bestemt alder, for at kunne tage kørekort til den kategori. At køre i bus eller lastbil er en meget anden oplevelse end en bil. Du skal være orienteret og har også flere blinde punkter.

Overvejer du et bus kørekort, så kan du finde steder, hvor du kan udvide dit kørekort til et stort. Det kan være i forbindelse med uddannelser eller arbejde, hvor det kræves du skal kunne køre i en lastbil eller bus. 

3. Knallert

Et knallertkørekort kan du få som 15 årig. Mange ungdomsskoler tilbyder denne undervisning, så du kan få et knallert kørekort. Ligesom med et personbil kørekort, skal du også tage et førstehjælpskursus og have et dokumenteret lægeattest, før du kan få dit knallert kørekort. Når du fylder 18 år, er det faktisk lovligt at køre på en knallert, uden at have et kørekort. Det kommer naturligvis an på, om du kan vente i så lang tid, eller om du gerne vil have din egen knallert, når du er 15 årig. Det vigtigste er, at du har et dokumenteret kørekort, og ikke kører rundt uden en. Kørekort kan i dag hentes ned på en app, så du altid har et kørekort med dig. 

Flere Nyheder